12 + 1 Tudnivaló a Herpesz kezelése + megelőzése kapcsán

1 – Mikor szükséges orvoshoz fordulnunk?

Egy közönséges herpesz tüneteivel kapcsolatosan általában elmondható, hogy nem szükséges orvoshoz fordulnunk: a panaszok ugyanis maguktól megszűnhetnek néhány nap elteltével.

Vannak esetek, amikor szükség van orvosi segítségre:

»» Ilyen például, ha egy 6 hetesnél fiatalabb újszülött kapja el a fertőzést, mely súlyos komplikációval, agyvelőgyulladással járhat.

»»  Ha ritka esetek egyikeként elhatalmasodik a vírus.

A vírus elhatalmasodása alatt értjük például azt az eshetőséget, amikor a herpesz mellé szájüregi fájdalom is társul. Ennek a kellemetlenségnek a következménye lehet, hogy a beteg nem tud (és nem is akar a fájdalom miatt) megfelelő mennyiségű folyadékot magához venni: A kiszáradás fenyeget ilyen esetben.

»» Nemi herpesszel ajánlott orvoshoz fordulni!

»» Mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni immungyengeség esetén, illetve akkor ha a fertőzés mellé láz is társul.

Gyenge immunrendszer esetén a herpesz tüneteinek a kiújulása súlyos következményekkel (pl.: tüdőgyulladás) is járhat.

»» Kimondottan súlyos és veszélyes eset a gyermekkori ekcémában szenvedők megfertőződése a Herpes Simplex vírussal, mivel a beteg kisgyermek egész testén megjelenhetnek a hólyagok.

»» Amennyiben a herpesz 4-8 hetente vissza-visszatér, vagy egyre élesedő fájdalommal jár, kérjük szakember segítségét!

2 – A diagnózisa felállítása

Általában a fő tünetek (mint a pirosság, a viszketés, majd a hólyagok) megjelenése egyértelműen herpeszre hívja fel a figyelmet!

Magának a vírusfertőzésnek a megléte kimutatható a vérből: herpesz-ellenes antitesteket keresve. Tovább, a vírus DNS-ét ki lehet mutatni PCR (Polimeráz-láncreakció)-teszt segítségével.

3 – Megelőzhető a herpesz újbóli kiújulása?

Aki egyszer már megfertőződött herpesz vírussal, az örök életében vírushordozó marad.

A kórokozó reaktiválódása megelőzhető:

  • egészséges életmóddal,
  • a stressz kerülésével,
  • sportolással,
  • kiegyensúlyozott és vitamindús táplálkozással!

Nyáron az ajkakra kent napvédő szerrel is óvhatjuk szánk környékét azoktól a káros UV sugaraktól, melyek akár a herpesz felszínre törését is kiválthatják!

4 – A kezelése alapjai

»» A helyi kezelés mindenképpen hatásos, ha a herpesz megjelenésétől számított 1-2 napon belül el is kezdjük alkalmazni!

»» Természetes megoldásként szóba jöhetnek fertőzés és kórokozó ellenes hatású gyógynövények, étrend-kiegészítők is.
Ide kattintva fél tucat praktikus választásról olvashat! >>>

»» Segíthetik a gyógyulást a vény nélkül kapható ’antiherpeszes’ krémek és kenőcsök, melyek a vírus terjedését gátolják.

»» A herpesz ellen vírusölő szereket alkalmaznak az orvostudományban. Még ma is alkalmazzák azt az első szelektív vírusölő szert, az ’acyclovirt’, melynek kifejlesztéséért Dr. Gertrude B. Ellion 1988-ban orvosi Nobel-díjat is kapott

Az acyclovir tartalmú kenőcsökben jóformán alig ártalmas az egészséges sejtekre… Ellenkező esetben szájon át, vagy injekcióban alkalmazva már lehetnek mellékhatásai: hányinger/hányás/hasmenés tünetei kísérhetik.

»» Ha pedig súlyosabb esetben orvoshoz fordultunk, antivirális tabletták szedésére, esetleg injekcióra is készülhetünk.

5 – Ismerjük fel a herpesz egyértelmű jeleit!

A hólyagok megjelenésének összetéveszthetetlen jele a feszítő, viszkető és bizsergő érzés, melyet órák múlva az apró hólyagok megjelenése követ.

A mielőbbi gyógyulás érdekében már ekkor elkezdhető a kezelés!

6 – A higiénia szerepe

A Herpes Simplex vírus cseppfertőzéssel terjed!  Éppen ezért lehetőleg kerüljük az érintkezést olyan személyekkel, akikről tudjuk, hogy fertőzöttek!  Akár egy csók, vagy egy közös pohárból/üvegből ivás is előidézheti ilyenkor, hogy megfertőződjünk, nem beszélve a szexuális kapcsolatokról!

Fertőzött betegként mindig alaposan mossunk kezet! Főleg ha saját magunk helyileg kezeljük a fertőzést, ugyanis  ilyenkor a fertőzés más testrészre is átvihető.

A megelőzés egyébként a rendszeres és alapos kézmosásnál kezdődik!

7 – Fontos az immunrendszer támogatása!

A legyengült immunrendszer és a herpesz összetartozó fogalmak. Fontos hogy támogassuk immunrendszerünk működését, erősítsük ellenálló képességét a herpeszhez hasonló vírusokkal szemben.

A herpesz vírusok jellegzetességei gyenge immunrendszer esetén:

  • Sokkal tovább, akár hetekig is fennállhatnak,
  • gyengébben reagálnak a kezelésekre,
  • valamint még inkább képesek továbbterjedni.

A propolisz, az aloe vera, a grapefruitmag kivonat, az ezüstkolloid, a C-vitamin illetve a lizin kapszula egyaránt jó választás az immunrendszer erősítését, illetve a herpesz megelőzését illetően.

Ezért válassza a felsorolt termékeket! >>>

8 – Fordítsunk figyelmet a megelőzésre!

Mint más vírusok esetében is, a herpesz ellen szintén a legjobb védekezés a megelőzés: 12+1

A megelőzés részeként ügyeljünk az alapvető tápanyagok (vitaminok, enzimek, nyomelemek, ásványok stb.) pótlására, és igyunk megfelelő mennyiségben folyadékot!

Biztosítsuk napi 15 mg cink bevitelét! A cink amellett, hogy a C-vitaminhoz hasonló, antioxidáns hatású tápanyag, laboratóriumi vizsgálatok szerint az ajkak valamint a szájüreg felszíni szöveteit segít ellenállóbbá tenni.

Kerüljük a magas arginin tartalmú élelmiszereket, mint pl.: a csokoládé vagy a mogyoró!

A lizin aminosav anti-herpesz tulajdonságú, gépes gátolni a vírusfertőzést. Ajánlott lizinben gazdag ételeket (például a bab, a hal, a tojás, vagy a tej stb.) fogyasztani!

Mellőzzük a savas élelmiszereket, és segítsük biztosítani szervezetünk megfelelő enyhén lúgos háztartását! Megfelelően lúgos környezetben a vírusok életképessége is csökken, továbbá hatékonyabb a vér valamint a belső szervek funkciója.

9 – Otthoni praktikák a helyi kezeléshez

Ha már megjelenik a herpesz, nem csak a gyógyszerek segíthetnek! Tapasztalatok szerint számos praktikus módszerrel enyhíthetőek a panaszok

»» Tegyünk jeget, vagy engedjünk sokáig hideg vizet a herpeszre! A hideg leviszi a duzzanatot, ráadásul fájdalomcsillapító hatása is van.

»»  Borogassuk ecettel! Az ecet savas kémhatású, kellemetlen közeget képez a vírusok számára.

»»  Keverjünk össze 1:1 arányban teafaolajat olívaolajjal, és napi 2-szer, 3-szor kenjük a herpeszre!

»» Borogassunk citromfű illóolajjal!

»» Naponta kb. 10-szer nedvesítsük a herpesz felületét mirhakivonattal átitatott fültisztító pálcikával!

»»  Vény nélkül kapható betadinos oldat, vagy acyclovir tartalmú kenőcs használata ajánlott.

»»  Az aloe vera nedve, vagy valamilyen kivonata mondjuk spray-k, krémek összetevőjeként jótékony hatású a herpeszre.

»» Gondolná, hogy a házi pálinkával történő ’ecsetelés’ is hatásos lehet?!

»» Vannak akik a következőkre esküsznek: a herpesz kenegetése fokhagymával vagy sós vízzel, borogatás timsóval.

Megjegyzés: A felsoroltak jó tanácsok, melyek a tapasztalatok szerint segíthetnek a herpesz kezelésében. Azonban tudni kell, hogy a különböző praktikákra mindenki másképpen reagálhat – Valamelyikre jobban, valamelyikre kevésbé…

10 – Kerüljük az arginint!

Az arginin egy nem esszenciális aminosav, mely jótékony hatásai ellenére (pl.: szerepe van a nitrogén-oxid szintézisében, izomvédő hatású) kapcsolatba hozható a herpesz kialakulásával.

Utóbbi miatt érdemes lehet – különösen akkor, ha biztosak vagyunk a herpeszben – az arginin tartalmú élelmiszerek (ilyen a csokoládé, a diófélék, a szójabab, vagy a hántolatlan gabonafélék) nagy mennyiségű fogyasztását kiváltani.

11 – Fertőzésveszély!

Mindenképpen érdemes körültekintőnek és óvatosnak lennünk a kezelést és a higiéniát illetően, mivel egyrészt a herpesz vándorolhat a különböző testrészek között (pl. az ajakherpesz könnyen átkerülhet az orrba, vagy a szemek környékére).

Másrészt amikor jól látható lesz a herpesz a bőrön a fertőzés egyértelmű veszélyét hordozza magában!

Tudjon meg többet arról, hogyan működik a Herpes Simplex vírus >>>

12 – A herpesz nem pattanás, tilos nyomkodni!

A pattanás és a herpesz között maximum látszólag van hasonlóság. A herpeszt nyomkodni tilos, hiszen a telt hólyagok erősen fertőzőek!

Ráadásul ha csak kapargatjuk, vakargatjuk is a herpeszt, a hólyagok már attól is kifakadhatnak, sőt bármilyen piszkálás hatására a herpesz nehezebben gyógyulhat!

Tudni kell azt is, hogy mind a nemi, mind pedig az ajakherpesz esetén a kéz is lehet a vírus továbbítója!

Az ajakherpeszről és a nemi herpeszről bővebben olvashat a herpesz vírus működésénél >>>

+1

Részben helytálló az a megállapítás, hogy a herpesz (főleg a HSV-1 fertőzés) magától is elmúlik: A hólyagok és a heges részek leszáradnak átlagosan 8-10 nap után.

A kezeléssel azonban a gyógyulási időt lerövidíthetjük, minél hamarabb megszabadulhatunk az esztétikailag is kellemetlen (egyesek szemében az ápolatlanságot sugalló) herpesztől.